Czekoladowa Bóbrka
PWC129
Bóbrka, niewielka wieś koło Krosna, od wieków była znana z występującego w jej okolicach oleju skalnego. Muzeum Przemysłu Naftowego i Gazowniczego im. Ignacego Łukasiewicza w Bóbrce jest jedynym miejscem na świecie, w którym można poznać całą historię tego przemysłu obserwując wciąż działające obiekty i urządzenia. Nadal pracują jej najcenniejsze, zabytkowe szyby „Franek” z 1860 r. i „Janina” z 1878 r. Szyb „Franek” został wykopany ręcznie do głębokości 49 m, a „Janina” do głębokości aż 132 m, a potem pogłębione ręcznymi wiertnicami. Na terenie skansenu można zobaczyć zabytkową kuźnię i warsztat mechaniczny, obsługujące ówczesną kopalnię, drewniane wieże do wydobycia ropy, czy wóz z beczką do transportu wydobytego czarnego złota. Zachował się dom dyrektora kopalni, zwany domem Łukasiewicza. Jest też rekonstrukcja wyglądu dawnej apteki, wystawa dokumentująca postęp technologiczny, jaki dokonał się w przemyśle naftowym w XX wieku i ekspozycja gazownicza, pokazująca drogę gazu od momentu jego wykrycia przez geologów do zastosowania w codziennym życiu.
Skansen - muzeum w Bóbrce powołano do życia w 1961 r., niemal równo w setną rocznicę pierwszego wytrysku ropy naftowej w kopalni. Uznaliśmy, iż pierwsza kopalnia ropy naftowej na świecie zasługuje na to aby znaleźć się na naszej Czekoladowej Mapie Podkarpacia - jako Czekoladowa Bóbrka, abyśmy zawsze pamiętali gdzie wynaleziono ropę naftową :)
Do wyboru trzy smaki: czekolada mleczna, czekolada biała i czekolada deserowa. W celu dokonania wyboru smaku czekolady, należy podczas składania zamówienia wpisać wybrany smak w wiadomości.
Składniki: czekolada biała: [cukier, tłuszcz kakaowy, MLEKO pełne w proszku, emulgator: lecytyna SOJOWA, naturalny aromat waniliowy].
Masa kakaowa minimum 32%.
Kraj pochodzenia czekolady: Belgia.
Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna: 2338 kJ/ 561 kcal; tłuszcz 38 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 23 g; węglowodany 49 g, w tym cukry: 48 g; błonnik: 0,03 g; białko: 5,8 g; sól: 0,21 g.
Składniki: czekolada mleczna: [cukier, tłuszcz kakaowy, MLEKO pełne w proszku, miazga, emulgator: lecytyna SOJOWA, naturalny aromat waniliowy].
Masa kakaowa minimum 33,6%.
Kraj pochodzenia czekolady: Belgia.
Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna: 2298 kJ/ 551 kcal; tłuszcz 35 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 21 g; węglowodany 51 g, w tym cukry: 48 g; błonnik: 2,3 g; białko: 6,9 g; sól: 0,2 g.
Składniki: czekolada deserowa: [miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna SOJOWA, naturalny aromat waniliowy].
Masa kakaowa minimum 54%.
Kraj pochodzenia czekolady: Belgia.
Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna: 2248 kJ/ 540 kcal; tłuszcz 36 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 21 g; węglowodany 45 g, w tym cukry: 43 g; błonnik: 8 g; białko: 5,1 g; sól: 0,02 g.
Masa netto: 80 g
Może zawierać ORZECHY, MLEKO oraz zboża zawierające GLUTEN.